Blog (DictZone)

Hogyan maradhatunk motivált nyelvtanulók a vírushelyzet alatt

DictZone


A COVID-19 járvány emberek millióinak napi rutinját változtatta meg szinte egyik pillanatról a másikra. A korlátozások alatt nem csak a home office munkavégzés került előtérbe, de az oktatás is különféle online felületekre terelődött. A hagyományos nyelviskolák közül sokan internetes képzéseket indítottak. De vajon, hogy éreznek ezzel kapcsolatban a diákok? Egyáltalán fenntartható-e a motiváció a közösségi élmények nélkül? Ebben a bejegyzésünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Hogyan válik a nyelvtanulás a napi szokások részévé?

A szokások beépítése a napi rendbe a legtöbbünk számára nem megy olyan egyszerűen. Hiába tetszik nekünk egy adott habitus, ha megfelelő motiváció, azaz cselekvésre késztető erő nélkül próbáljuk meg elsajátítani. Motiváció bármi és bárki lehet, akár egy környezetünkben élő személy is, aki előrevisz minket a kijelölt úton.

A nyelvtanuláshoz kifejezetten sok ösztönzésre és kitartásra van szükségünk. Éreznünk kell azt, hogy minden új lépéssel közelebb kerülünk a céljainkhoz. Az új nyelv megismerésének feltételei akkor teljesülnek, ha elegendő elszántságot és kompetenciát érzünk magunkban az induláshoz, illetve képesek vagyunk nyitni mások felé. Egy nyelv szabályait ugyanis csak a gyakori kommunikációval lehet igazán megérteni. Emellett az élmények sem maradhatnak ki, fontos, hogy a tanulás minden pillanatát élvezni tudjuk.

A COVID-19 hatásai a nyelvoktatásra

A pandémia és a bevezetett karanténok a nyelvtanárok és tanulók számára egyet jelentett az otthoni tanulási módszerekre való átállásra. A Cambridge Dictionary számos, az angol nyelvet elsajátítani vágyó diákot kérdezett meg arról, hogyan változott a motivációjuk a koronavírus megjelenése óta. A felmérést az egész világra kiterjesztették, így az eredmények nemzetközi tendenciákat mutatnak. A tanulók többsége úgy érezte, az otthoni tanulás során az idő pontos beosztása, az élőbeszéd gyakorlása és az ösztönző erők fenntartása voltak a legnehezebb feladatok.

Annak ellenére, hogy a lelkesedésük valamivel alacsonyabb szinten van, mint a pandémia előtt, sokan újfajta nyelvtanulási lehetőségekre találtak rá. A tanároktól kézhez kapott tudás helyett az internetet használva, önálóbbá váltak és előnyt látnak abban, hogy maguk oszthatják be a tanulásra szánt időt, vagyis nem kell másokhoz igazodniuk.

A nyelviskolák pedig egyre több olyan online felületet biztosítanak a diákjaik számára, ahol a tanulók a nap bármely időszakában, azonnali visszaigazolást kaphatnak a jelenlegi tudásukról. Ezeket az oktató és teszt jellegű oldalakat a megkérdezettek többsége kimondottan hasznosnak találta. A motiváció fenntartásának fontos eszköze, hogy nyelvtanulóként mindig tudjuk, éppen milyen szinten állunk és hova szeretnénk eljutni.

A nyelviskolák arra is rájöttek, hogy a különböző videómegosztó portálok és konferencia platformok jelentős segítséget adhatnak a diákoknak az adott nyelv megismerésében. Az ilyen online terek és felületek lehetőséget teremtenek arra, hogy a tanárok és tanulók, a biztonságos távolságot megtartva, kommunikálni tudjanak egymással. Egy jó oktató személye szinte minden tanuló számára nélkülözhetetlen. Ráadásul így a diákok is bátorítani és lelkesíteni tudják a kevésbé motivált társaikat.


Nyelvet akár a Reszkessetek betörők című film segítségével is tanulhatunk!

Hogyan motiválhatjuk magunkat a pandémia alatt?

  • A nyelvtanulásra tekintsünk úgy, mint minden másra, ami a napi rutinunk részét képezi. Bár nem kell a hagyományos értelemben vett nyelvórán részt vennünk, igyekezzünk éreztetni magunkkal, hogy az otthoni tanulás sem elhanyagolható.
  • Használjunk jól áttekinthető, karbantartott és gazdag szókinccsel rendelkező online szótárakat (mint például a DictZone angol-magyar szótár).
  • Az ideális ütemű tanulás mindenkinél mást jelent. Próbáljuk a tananyagot, kicsi és könnyen megtanulható egységekre bontani. A túl sok információ csökkentheti a tanulási kedvet, a sikerélmények viszont növelhetik.
  • Magunkat ismerve ütemezzünk! Egyesek délelőtt, mások pedig délután fogékonyabbak az új dolgok megismerésére.
  • Merjünk online segítséget kérni! Nagyon sok nyelviskola a pandémia idején is lehetőséget biztosít a tanulóinak a konzultációra. Ne aggódjunk, ha elakadtunk a tananyagban, a nyelv grammatikájának megértése hosszú folyamat.
  • A legfontosabb szabály: Élvezzük a tanulást és amikor csak tehetjük, kommunikáljunk a választott idegen nyelven!

Hasznos segítség a DictZone blogjában

Az elmúlt több, mint egy évben nagyon sok blogbejegyzés került ki a DictZone blogra, ahol nem csak az angolról, hanem más nyelvekről is írtunk érdekességeket és kiegészítőket a tanuláshoz. Az alábbi néhány cikk csupán ízelítő, érdemes a teljes DictZone Blogot megismerni ide kattintva!