Blog (DictZone)

Érdekességek a dothraki nyelvről - DictZone dothraki szótár

DictZone


Érdekességek a dothraki nyelvről

A dothraki nyelvet George R. R. Martin Trónok harca című könyvei, illetve az abból készült filmsorozat tette népszerűvé. A nyelvet David J. Peterson nyelvész alkotta meg még 2009-ban, és a DictZone angol-dothraki szótárában is számos érdekesség lelhető fel a mindkét nyelvet kedvelők számára.

Most összegyűjtöttünk pár információt, amely ehhez a mesterséges nyelvhez kapcsolódik.

Peterson egy társaságnak köszönheti ismertségét

A Langauge Creation Society-t 2007-ben azzal a céllal alapították meg, hogy összefogja azokat az embereket, akik mesterséges nyelvek készítésével foglalkoznak. Az új szervezetben megoszthatták egymással műveiket, és megismertethették azokat a szélesebb közönséggel is.

A Trónok harca készítői ezt a társaságot kérték fel, hogy a sorozatukban szereplő dothraki népnek új nyelvet készítsenek, amire kiírtak egy pályázatot a tagok számára. Ezen Peterson 180 oldalas koncepcióját választották ki, melyet a készítő számos audio fájllal is megtámogatott. Amikor a terveket megmutatták a producereknek, egyből szerződést kötöttek a nyelvésszel.

A következő videóban a Trónok harca egyik dothraki szereplőjét alakító színész, Jason Momoa beszél dothraki nyelven:

A dothraki nyelv sokkal több, mint ami a Trónok harcában megjelent

Peterson eredetileg több mint 3000 kifejezést alkotott meg, melyekhez komplett nyelvtant is kidolgozott. Ezekhez példa mondatokat, nyelvtani szerkezeteket készített, és ezeket is átadta a show rendezőinek.

A Trónok harcában ezeknek csak egy töredéke jelent meg, így tehát a dothraki nyelv sokkal több, mint amit a tévében láthattunk.

Peterson felesége és macskája is szerepel a nyelvben

Peterson feleségét Erinnek hívják, és a nyelvész ezt a nevet is beleszerkesztette a dothraki nyelvbe. Az Erinből származik az erinat (jónak lenni), illetve az erinak (hölgy) is.

Hasonlóan alakult ki az okeo szó, amelyet Peterson macskájának neve inspirált. Az állatot még akkor fogadták örökbe, amikor a nyelvész elkezdett dolgozni a szavakon. A menhelyről hozott macska valódi neve Oreo volt, de a bilétájára kézírással került fel, és Okeonak lehetett olvasni.

A macska 7 hónap után betegségben elpusztult, de neve tovább él a dothrakiban (okeo jelentése magyarul barát).

A nyelv utólag is bővült

A Trónok harcának forgatásakor számos jelenetben kellett dothrakiul beszélni, és az egyikben a Jorah-t alakító Iain Glennek kellett ezt a nyelvet használnia. A készítők rájöttek, hogy a „vidd az összes aranyat és drágakövet” mondat még nincs lefordítva, ezért sürgősen jelezték ezt Petersonnak, aki csak késve érkezett meg a fordítással.

A forgatás már lezajlott, így Iain Glennek egy, a rendezők által kitalált mondatott kellett elmondania. Hogy ez illeszkedjen a nyelvhez, Peterson új szavakat alkotott meg dothrakiul, melyek az említett mondat szavainak szinonimái voltak. Bár a fordítás nem volt tökéletes, hihetővé tette a tény, hogy Jorah nem dothraki származású, és akár mondhatta kissé nyelvtanilag kissé hibásan is a szövegét.

Petersonnak a korlátokkal is kellett foglalkoznia

Az csak a Trónok harcának forgatását követően derült ki, hogy Petersonnak számos korlátozással is meg kellett birkóznia a nyelv megalkotásakor. Mivel az eredeti regényben már szerepeltek dothraki mondatok, ezért az egész nyelvet ezeknek a stílusa köré kellett felépíteni.

Másrészt pedig ügyelnie kellett arra, hogy a kitalált szavakat könnyen ki lehessen mondani a színészek számára, és a tévében is jól hangzzanak ezek a mondatok. Mindkét korlátot sikeresen vette, és egy kiváló nyelvet készített el.

Kulturális hatás

A dothraki nyelv és a Trónok harca is komoly kulturális hatást gyakorolt a világra, emberek sokasága tanulta meg ezt a műnyelvet, hogy aztán a sci-fi találkozókon használhassa. A királynőt jelentő Khaleesi pedig az USÁ-ban 2018-ban az 549. legnépszerűbb lánynév lett az újszülöttek között, többen választották, mint a hagyományos Gloria, Anne vagy Julie neveket. A névadási listára 2014-ben került fel, amikor 369 gyermek kapta ezt a nevet, 2015-ben pedig 341-en, 2016-ban 371-en, 2017-ben 466-an, 2018-ban pedig 560-an lettek Khaleesi-k.

Az Arya név még ennél is nagyobb sikereket ért el, már 2010-ben 273 kisbaba kapta a nevet. Azóta a népszerűsége egyre nő, 2011-ben 387, 2012-ben 759, 2013-ban 1138, 2014-ben 1553, 2015-ben 1641, 2016-ban 1895, 2017-ben 2156, míg 2018-ban 2545 újszülött lett ezzel a névvel anyakönyvezve. Ennek köszönhetően az Arya 2018-ban már a 119. legnépszerűbb név lett a kicsik között az USÁ-ban.