Blog (DictZone)

Érdekes tények a dán nyelvről és kultúráról - DictZone blog

DictZone


Érdekes tények a dán nyelvről és kultúráról

A dán egy viszonylag régi nyelv, amelyet körülbelül 6 millió ember beszél

Dániában és a szomszédos északi német tartományban, ahol kisebbségi nyelvi státuszt kapott. A Dán Királyság autonómiával rendelkező régióiban, Grönlandon és a Feröer-szigeteken szintén széles körben használják.

Korábban Izland hivatalos nyelve is volt, ma már viszont csak az iskolákban

oktatják. A modern dán nyelv az ó-északi nyelvből fejlődött ki, és az északi-germán, vagyis skandináv nyelvekhez tartozik.

Mivel a dánok szeretik kissé elharapni a hangokat, a beszédük az idegenek számára csak nehezen megérthető. A szépségei miatt mégis sokan választják ezt a nyelvet. Többek között a nagy mesélő, Hans Christian Andersen is dánul írta örök történeteit.

Ebben a bejegyzésben a dán nyelvről és kultúráról mutatunk érdekességeket a DictZone dán-magyar szótár segítségével.

A dán nyelv sajátosságai

Három az egyben nyelv: Az évszázadokon át tartó szoros kapcsolatok miatt a dán, a norvég, valamint a svéd nyelvek nagyon hasonlítanak egymásra, és nem csak a kívülállók szemszögéből nézve. A legkönnyebben a norvégok értik meg a másik két skandináv nyelvet. Egy nyelvész szerint a norvég nem más, mint svédül beszélt dán. Ez abból adódik, hogy a norvég nyelv kiejtése a svédre hasonlít, de a szókészlete a dán mintát követi. Amúgy maguk a dánok, a svédek és a norvégok sem mindig vannak tisztában azzal, hogy melyik nemzet nyelvét hallják.

Speciallægepraksisplanlægnings-stabiliseringsperiode: A dán nyelv sajátossága, hogy szavak összekapcsolásával új főneveket tud alkotni. Az így létrejött kompozíciók akár 50 betűt is tartalmazhatnak. A fent látható példa a leghosszabb dán szó, aminek már a jelentése is bonyolult. Egy olyan időszakot jelöl, amely során egy orvos praxisában állandósul a beosztás.

Eltűnőben levő nyelvjárások: A standard dán nyelv a Koppenhága és a város környékén beszélt nyelvjárásból született meg. Mivel a dánok közül egyre többen választják a nagyvárosi életformát, a kisebb nyelvjárások lassan háttérbe szorulnak.

Az egyik legelterjedtebb nyelvjárást Bornholm szigetén használják. Ez a nyelvészek kedvenc régiójának számít, ugyanis az itt beszélt nyelvi változat sokféle olyan archaikus elemet tartalmaz, amelyek segítenek megérteni a dán nyelv fejlődéstörténetét.

Dán ház 1796-ból

A stød hang szerepe: A stød egy olyan különleges hang, amelyet írásban nem jelölnek, mégis képes megváltoztatni az ugyanolyan alakban leírt szavak jelentését. Ez nagyban megnehezíteni a külföldiek számára a nyelv megértését. A dánokra amúgy is jellemző, hogy gyakorlatilag mindent máshogy ejtenek ki, mint ahogy leírják. A stød hangot első körben a svédek figyelték meg a középkor folyamán, de érthető módon nem igazán nyerte el a tetszésüket.

Különleges betűk a dán nyelvben: A dán ábécében három diakritikus, vagyis hangértéken változtató jellel (ékezet például) ellátott betű is szerepel. Ezek, más skandináv nyelvekhez hasonlóan, a betűrend utolsó helyein állnak.

Æ, Ø, Å

Az udvariassági kifejezések: Sok Dániában élő külföldi döbben meg azon, hogy a kérem és más hasonló udvariassági kifejezések mennyire nem használatosak a dánok körében. Nem arról van szó, hogy gorombán vagy esetleg bántóan szeretnének viselkedni, ez csupán egyike a számtalan kulturális jelenségnek, amelyek megfigyelhetők náluk.

Érdekességek Dániáról

A tenger közelsége: Dániában nem lehet elég távolra kerülni az Északi-tengertől, ugyanis a part a szárazföld belsejétől számítva is körülbelül egy órás autóúttal elérhető.

A lakatlan szigetvilága: Dánia 444 szigetéből csak 76 lakott.

A híres dán életérzés és boldogság: Dánia a második legboldogabb ország a világon. A dánok pozitív szemléletéről már számtalan könyv született. Állítólag keveset stresszelnek, nagyon empatikusak és nem szeretik a pletykákat. A megvetés helyett megértéssel és tisztelettel fogadják a más véleményen levő társaikat. Ez a gondolkodásmód a gyermeknevelésükben is megjelenik, a szabad játék elkötelezett híveit.

A Lego: híres játékot egy dán feltalálónak köszönhetjük. Az országban még ma is látogatható a legelső Legoland. A Lego szó a dán Leg godt! vagyis Játssz jól! kifejezésből származik