Angol-Magyar szótár » Hőmérséklet átváltás: fahrenheit celsius váltó

A Fahrenheit hőmérsékleti skála volt az első, széles körben használt sztenderdizált hőmérsékleti skála. Nevét Daniel Gabriel Fahrenheit fizikusról kapta, aki feltalálóként thermométerek, azaz hőmérők és más tudományos mérőeszközökkészítésével foglalkozott.


A fahrenheit jele az °F.


A holland fizikus egy olyan skálát akart megalkotni, amelyben nincsenek negatív értékek. A Fahrenheit skálának eredetileg három rögzített pontja volt.

  • Egyelő arányú víz és só keverékéből készült oldat fagyáspontja, ez a 0 °F
  • Víz hőmérséklete, amikor jég kezd formálódni a felszínén, ez a 32 °F.
  • Az emberi test hőmérséklete, ez a 96 °F.
Ugrás az átváltásra

Később a Fahrenheit skálát újradefiniálták: a víz fagyáspontját 32 °F-ben rögzítették, a víz forráspontját pedig 212 °F-ben. A skálát 180 fokra osztották, ami a tengerszinten mérhető légnyomás értéke.

A Fahrenheit hőmérsékleti skálát az 1960-as évekig világszerte használták. Angliában ekkor tértek át a Celsius használatára, innentől vált érdekessé a Fahrenheit Celsius átszámítás. A XX. század végére már csak Amerikában és néhány hozzá kapcsolt államban - mint pl. Bahama, Belize és a Kajmán Szigetek - maradt a hivatalos hőmérsékleti skála a Fahrenheit. Itt azonban nem csak az időjárás jelentés, hanem a receptek is tipikusan Fahrenheitben vannak megadva.


Celsius Fahrenheit átváltás

A Celsius Fahrenheit átváltás nem adható meg egy az egyben. Ennek oka, hogy míg a Fahrenheit skála 180 egységre oszlik, a Celsius hőmérsékleti skála 100-ra.


Ezért a Celsius Fahrenheit átváltás képletét kell használni: [°C] = ([°F] − 32) ×   5 ⁄ 9


Fahrenheit Celsius átváltás

A Fahrenheit Celsius átváltás képlete: [°F] = [°C] ×   9 ⁄ 5  + 32

Fahrenheit Celsius váltó

Azért, hogy ne kelljen bajlódnod a képlet kiszámításával, készítettünk Neked egy Fahrenheit Celsius váltót. Csak írd be az egyik mezőbe, hogy hány fok van nálad, és máris megkapod a hőmérséklet átváltását.

Celsius


Fahrenheit

Tipikus hőmérsékleti értékek Fahrenheitben

  • A víz fagyáspontja: 0 °C=32 °F
  • Átlagos szobahőmérséklet: 21 °C=70 °F
  • Az emberi test hőmérséklete: 37 °C=98,6 °F
  • Lázas állapot: 38 °C=100 °F
  • A víz forráspontja: 100 °C=212 °F