Blog (DictZone)

18 érdekes tény a spanyol nyelvről

DictZone


18 érdekes tény a spanyol nyelvről

A spanyol egy igazán különleges nyelv, amely a rokonaihoz képest sokkal közelebb maradt a latinhoz. Napjainkban 21 országban hivatalos államnyelv, de nem csak emiatt érdemes megtanulni spanyolul. Ebben a bejegyzésben olyan érdekességeket mutatunk be nektek a DictZone spanyol-magyar szótár segítségével, amelyek kevésbé ismertek. Általuk némi betekintést is nyerhettek ebbe a kultúrába, illetve a nyelv jövőjébe.

Érdekességek a spanyolról

1. A világnyelvek versenyét a mandarin vezeti, amit a spanyol követ a második helyen. Spanyolul körülbelül 414 millió ember beszél, az angol csupán a harmadik közöttük.

2. Az Egyesült Államokban egy spanyol nyelvi tanár átlagosan 125 USD-t keres óránként.

3. 2050-re az USA lehet a legnagyobb spanyol nyelvű ország. A beszélők száma ekkora elérheti a 132 millió főt. Ez azt is jelentheti, hogy az angol anyanyelvűek lassan háttérbe szorulnak a spanyol ajkúakkal szemben. Talán a spanyol egyszer még az angolnál is fontosabb nyelv lehet Észak-Amerikában.

(Érdekességként jegyeznénk meg, hogy a világon a legtöbb angol ajkú lakossal még mindig India büszkélkedhet, nem pedig az USA.)

4. Egyes szakértők szerint, intenzív tanulás mellett akár 24 hét alatt meg lehet tanulni spanyolul.

5. A legtöbben a spanyolt tartják a legromantikusabb nyelvnek a világon. Lehet, hogy ebben a szappanoperák is közreműködtek?

6. A spanyol a második leggyakrabban tanult idegen nyelv. Az előrejelzések alapján három generáció múlva a Föld népességének 10%-a beszélhet folyékonyan spanyolul.

7. Az első spanyol nyelvkönyv 1492-ben látott napvilágot, abban az évben, amikor Kolumbusz Kristóf az óceánt átszelve felfedezte Amerikát. A mű szerzője Antonio de Nebrija volt.

8. A spanyol a harmadik leggyakrabban használt nyelv az interneten. Az angol ebben megelőzi a, de a mandarin itt is az első helyre tört.

9. A 18. századig a spanyol volt a diplomácia hivatalos nyelve.

10. A spanyolok az irodalomban is jeleskednek. Eddig 11 irodalmi Nobel díjat sikerült bezsebelniük.

11. A spanyolra a latin mellett a legnagyobb hatást az arab gyakorolta. Ez a földrajzi fekvéséből adódik, a kora középkorban ugyanis az Ibériai-félszigeten arab kalifátusok jöttek létre. A spanyolok évszázadokon keresztül harcoltak az idegen urakkal. A rekonkvisztaként nevezett háborús időszak alatt végül sikerült felszabadítani a félszigetet a mórok uralma alól.

12. 114 millió spanyol ajkú lakosával jelenleg Mexikó a legnagyobb spanyol állam a világon.

13. Némely esetben a spanyolok a nyelv megnevezésére nem az español, hanem a castellano szót használják. Ennek oka, hogy a spanyol nyelv eredetileg Ó-Kasztília latin nyelvjárásából fejlődött ki, ami a középkor folyamán visszaszorította a többi nyelvjárást. A kasztíliaival szemben az español hispániait jelent, amit a rekonkviszta után az egység szinonimájaként kezdtek el alkalmazni. Az elnevezések napjainkban is különféle politikai és etnikai viszályokat okoznak.

14. 2005-ben a brazil nemzeti kongresszus elfogadta az elnök által is szentesített törvényjavaslatot, miszerint az állami és magán iskolákban kötelező a spanyol nyelv tanítása. Érdekesség, hogy Brazília etnikailag nagyon színes ország, a hivatalos portugál nyelv mellett közel kétszáz honos nyelvvel büszkélkedhet.

15. A Las Glosas Emilianenses (Szent Emilinanus glosszáia) a legelső kézirat, amelyben spanyol szöveg szerepel. A mű latinul íródott, de a jegyzeteket spanyolul vetették fel. Az első, már teljesen spanyol írásos emlék az El Cantar del Mio Cid, ami egy névtelen szerző 12. században született verseként vált ismertté.

a Las Glosas Emilianenses egy oldala

a Las Glosas Emilianenses 72. oldala, ahol az első összefüggő spanyol szöveg látható (forrás: Wikipédia)

16. A Spanyol Királyi Akadémia által kiadott szótár 88 431 szót tartalmaz. Ugyanebben a szótárban a leghosszabb szóként az elektroencefalografista szerepel. Összehasonlításként a magyar nyelv leghosszabb szava: megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért.

17. Az ARISTOCRATICOS szóban minden betű kétszer szerepel, a CENTRIFUGADOS szóban viszont csak egyszer.

18. A CINCO szám, ami ötöt jelent, leírva öt darab betűt tartalmaz.