Blog (DictZone)

Érdekességek az angol nyelvről

DictZone


Érdekességek az angol nyelvről

Az angol nyelv számtalan érdekességet tartogat azok számára, akik szeretnék elsajátítani. Ebben a blogbejegyzésünkben olyan tényeket mutatunk meg nektek, amelyek néha meghökkentők, máskor pedig nagyon is humorosak tudnak lenni. Ha követitek a linkeket, akkor pedig többet között a DictZone angol-magyar fordító oldalain nézhetitek meg az angol kifejezések jelentéseit.

A lynch szó eredete

A lynch kifejezés, amit a magyar nyelv is átvett, egy virginiai földbirtokos, Charles Lynch nevéből származik. Az úriember a 18. század alkonyán gondolt egyet, és törvénytelen pereket kezdett rendezni a hátsó udvarán.

A lynch jelentése magyarul: lincselés.

Az ambigrammák

Az ambrigammák olyan szavak, amelyek fejre állítva is ugyanazt a képet mutatják. Az angol nyelvben erre példa a swims. Próbáljátok ki ti is! Írjátok fel egy papírra, majd forgassátok el a lapot!

Az angol, mint világnyelv

A gyarmatosítás korában az angol gyakorlatilag az egész Földön elterjedt. Tudtátok például, hogy nem csak a nemzetközi politikai és üzleti életben használják, hanem a tengerészek és a pilóták hivatalos kommunikációs nyelve is?

Szintén érdekes tény, hogy az angol után a leggyakrabban beszélt nyelvek sorában a standard kínai, majd a spanyol következik.

Hol a B a számokból?

Ha elkezditek leírni a számokat angolul, a milliárdig (Billion) nem fogtok találkozni a B betűvel. Kipróbáljátok? One, two, three, four, five, six… :)

Azt tudtátok, hogy a billion jelenthet ezerszer milliót, máskor pedig milliószor milliót? Az angolok és amerikaiak nagyon sokat tudnának vitatkozni ezen a témán, érdemes megnézni a következő videót:

A változó nyelv

Mint a legtöbb nyelv a világon, az angol is folyamatosan változik. A feltételezések szerint minden 98. percben születik egy új angol szó, ami 14,7 szót jelent naponta. A kifejezésekkel is hasonló a helyzet.

2018-ban például a legnépszerűbb új kifejezések közé tartozott a Hack your life!

Holnapután

Talán te is elgondolkoztál már azon, hogy a today és a tomorrow után miért nincs külön szó a holnaputánra (day after tomorrow) is? Az igazság az, hogy valójában mégis létezik, bár nagyon ritkán használják. Ez a szó az overmorrow.

Mi az USA hivatalos nyelve?

Ha rávágtad, hogy az angol, akkor tévedtél. Annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban a leggyakrabban használt nyelv az angol, szövetségi szinten mégsem rendelkezik hivatalos nyelvvel az ország. A döntést a tagállamokra bízzák, jelenleg pedig 50 államból csupán 28-ban használják papíron is a közigazgatás nyelveként az angolt.

Az USÁ-ban amúgy is nagyon sokféle nyelvet beszélnek az emberek. 239 millióan csak angolul tudnak, a spanyolt 41 millióan használják, kínaiul pedig 3,5 millióan beszélnek.

Mennyi egy átlagos felnőtt szókincskészlete?

Azok a felnőttek, akik anyanyelvi szinten beszélnek angolul, nagyjából 35 000 szót ismernek, de ennek csak egy részét használják nap rendszerességgel. A nagyon művelteknél akár 60 000 szavas is lehet a szókincs nagysága, és kb. 1 millió angol szót tartanak számon.