Blog (DictZone)

Érdekességek az eszperantó nyelvről

DictZone


Érdekességek az eszperantó nyelvről

Az eszperantó nyelvet világszerte kb. 2 millióan beszélik, ezzel a mesterségesen létrehozott nyelvek közül a legnagyobb felhasználói táborral büszkélkedhet. A DictZone eszperantó-magyar szótár 7444 jelentéspárral rendelkezik, és ezen kifejezések segítségével adtunk hozzá további információkat az eszperantóról szóló cikkünkhöz. A linkekre kattintva megnyílnak a szótár aloldalai, ahol még több nyelvi változat ismerhető meg az egyes szavakról.

Egységes nyelvnek készült

Az eszperantó nyelvet a 19. században egy univerzális nyelvnek tervezték meg, hogy promótálja a nemzetek feletti együttélést, és olyan nyelvet biztosítson, mely egyetlen népnek se biztosítson előnyöket.

Ludwig Lejzer Zamenhof, az alkotó egy politikailag semleges nyelvet akart létrehozni, és azt remélte, hogy nagyon gyorsan el fog terjedni. Az esperanto szó jelentése is ezt mutatja, magyarra fordítva: (az ember,) aki remél.

Zamenhof eredeti foglalkozása szemész volt, de a nyelvészet volt a hobbija. Az eszperantót úgy készítette el, hogy bárki a lehető legrövidebb idő alatt megtanulhassa. A kiadás után tíz évet azzal töltött, hogy szépirodalmi műveket fordított az új nyelvre. Az első eszperantó konferenciára már 1905-ben sor került Franciaországban, melyet azóta is minden évben megismételnek.

a Zamenhof család az első eszperantó konferencián

Eszperantistát is jelöltek Nobel díjra

Az eszperantó nyelv gyorsan kedvelt lett a 20. században, mely növekedés napjainkban is tart. Számos híres ember is ennek a nyelvnek szentelte az életét, őket eszperantistának nevezik. Annak ellenére, hogy egyes diktatúrák, mint a náci Németország vagy a Szovjetunió üldözte az eszperantót, egy író majdnem irodalmi Nobel díjat is nyert vele.

William Auldot háromszor is jelölték a díjra, 1999-ben, 2004-ben és 2006-ban. A híres skót író Shakespeare és Byron műveit is lefordította, sőt, a Gyűrűk ura trilógiát is átültette eszperantóra. 2006-ban, 81 évesen halt meg, az Academy of Esperanto elnökeként és az Universal Esperanto Association tiszteletbeli tagjaként szenderült örök nyugalomra.

Létezik 1000 anyanyelvi beszélő is

A már említett 2 millió ember között 1000 olyan is megtalálható, aki anyanyelveként használja az eszperantót. Bár a World Esperanto Associationnek 120 országban van helyi szervezete, egyetlen ország sem választotta hivatalos nyelvéül. Az 1000 anyanyelvi felhasználó onnan ered, hogy őket születésüktől fogva ezen a nyelven nevelték.

Az eszperantó különösen népszerű Kelet-Ázsiában, Európában és Dél-Amerikában, 2012-ben pedig 64. nyelvként a Google Translate is felvette a kínálatába.

Zamenhof leegyszerűsítette a nyelvtant

Mielőtt Zamenhof megalkotta volna az eszperantó nyelvet, tett egy próbát a latinnal is, hogy újraélessze a használatát, és valódi nemzetközi nyelvvé tegye. Amikor azonban megtanulta, rájött, hogy nagyon komplikált a használata, és igencsak nehéz tökéletesen megtanulni.

Ezután megismerte az angol nyelvet, melynek szerkezeteit még tovább egyszerűsítette, hogy egy könnyen és gyorsan megtanulható nemzetközi nyelvet fejlesszen ki.

28 betűből áll az ábécéje

Az eszperantó ábécé 28 nyelvből áll, mely nagyban hasonlít a latin ábécére, de néhány betű diakritikus jelet kapott. Négy betűt, a q, w, x és y betűket viszont kivett a készítő a betűkészletből, így ezeket csak idegen szavak használatakor lehet leírni.

A 28 betűből álló eszperantó ábécé a következő: a, b, c, ĉ, d, e, f, g, ĝ, h, ĥ, i, j, ĵ, k, l, m, n, o, p, r, s, ŝ, t, u, ŭ, v, z.

Az eszperantó nyelvben minden főnév o-ra, minden melléknév a-ra, és minden határozószó e-re végződik. Így például a hundo jelentése kutya, a feliĉa jelentése boldog, illetve a rapide jelentése gyorsan.

Egyes felmérésen szerint tényleg könnyű megtanulni ezen a nyelven, míg a német nyelvhez 2000 óra, az angolhoz 1500 óra, az olaszhoz 1000 óra szükséges, addig az eszperantó nyelvet már 150 óra alatt is el lehet sajátítani. Ennek oka, hogy nincsenek igeidők, a helyesírás fonetikus, ezért nem kell a kiejtés megismerésével is törődni.

Az eszperantó más nyelvek megtanulását is segíti, kutatások mutatták ki, hogy azok a tanulók, akik először az eszperantót sajátították el, később könnyebben tanulták meg a francia vagy akár a japán nyelvet.