Magyar-Angol szótár

/

Angol-Magyar szótár

Magyar-Angol szótár – 505 571 jelentéspár, kifejezés és példamondat – Fordítási gyakoriság, kiejtés és ragozások

A DictZone az egyik legkedveltebb magyar-angol fordító és szótár a magyar felhasználók körében, melyben több mint 500 000 jelentéspárral, szinonimával, valamint szemléltető példamondattal találkozhatsz. Ezért a legnagyobb magyar-angol szótár a weben.

Az alábbi bejegyzésünkben mutatunk néhány hasznos tippet, hogyan használd könnyen és egyszerűen a szótárunkat. Emellett megismertetünk azokkal a kiegészítő funkciókkal is, amelyek szintén segítségedre lehetnek a nyelvtanulásban vagy fordításkor.

A DictZone magyar-angol szótár működésének alapjai

A weblap tetején, középtájon található a keresőmező, ahova a fordítani kívánt szót kell beírni. Ahogy elkezded begépelni a betűket, azonnal számos kifejezést ajánl fel számodra a szótár, ezzel is megkönnyítve a keresést. A mellettük található szürke mezős ikon jelzi azt, hogy ezek a szókapcsolatok angol EN, vagy magyar HU nyelven szerepelnek-e a szótár rendszerében.

A felsorolásból tetszésed szerint választhatsz, egy kattintással pedig bármelyik kifejezés adatlapja elérhetővé válik, ahol az angol fordítás is látható. Minden találatot szófajok szerint csoportosítottunk, ezzel is segítve az adott szó vagy kifejezés pontosabb megértését. Amennyiben rendelkezésünkre állnak a megfelelő adatok, a sorok végén a jelentéspárhoz kapcsolódó fordítási gyakoriságot is megmutatjuk.

Ragozások jelölése

Az angol szavak után "[]"-ek közt jelöljük az adott szó ragozását is:

  • főnév [plural] - pl. "work [works]"
  • ige [past tense, (past participle), present participle, 3rd person singular present tense] - pl. "work [worked, working, works]"

Mivel igyekszünk mindenki számára felhasználóbarát felületet biztosítani, ezért a sort záró lefelé mutató nyíllal magad is szerkesztheted a találatokat. Új jelentéseket küldhetsz be, módosíthatod a már meglevő adatokat, valamint törlésre is jelölhetsz kifejezéseket. Arra kérünk csupán, hogy a változtatások esetén mellékelj némi magyarázatot, vagy linkeld be azt a forrást, ami alapján dolgoztál, és írd meg az e-mail címedet is, ahol értesíteni tudunk majd változtatások életbe léptetéséről. Mindezzel te is hozzájárulhatsz a DictZone magyar-angol szótár fejlesztéséhez.

A felhasználók egyik kedvence a találatok előtt megjelenő hang ikon, amellyel a szó vagy kifejezés helyes kiejtése is meghallgatható. A brit mellett az amerikai akcentus megtanulására szintén lehetőséged van. Ugyanakkor ez a funkció azok számára is hasznos lehet, akik még csak most ismerkednek a magyar nyelvvel, hiszen a magyar szavak mellet szintén megjelenítjük a hang ikonokat.

A pontos fordítás alatt olyan kifejezések, illetve mondatrészek következnek, amelyek valamilyen módon kötődnek a találathoz. A nyelv tanulása során ezeket is fontos megismerni, mivel minél több kifejezést sajátítasz el, annál könnyebben tudod megértetni magad angolul.

Egyéb kiegészítő funkciók a magyar-angol fordító használatához

A magyar-angol fordító több kiegészítő funkcióval is rendelkezik. Ilyen például a lap alján látható További keresési lehetőségek rész is, ahol a keresett szó, illetve kifejezés a Google-ben, a Wikipédiában és a Wiktionary-ben tovább kutatható.

Emellett, a weboldal jobb oldalán található sávban bármikor áttekintheted a keresési előzményeket, visszaléphetsz olyan találatokra, amelyekre korábban már kíváncsi voltál. Ez különösen hasznos lehet akkor, ha hosszabb szöveget fordítasz, amiben egy számodra ismeretlen szó vagy kifejezés többször szerepel, de nem sikerült elsőre megjegyezned a jelentését. Ekkor elegendő, ha a magyar-angol szótár előzményeit gyorsan átfutod, és megkeresed azt az elemet, amire szükséged van.

Ráadásul, az oldalsáv egyéb hasznos nyelvtani hivatkozásokat is tartalmaz. A megfelelő linkre kattintva másodperceken belül a képernyődön láthatod az angol rendhagyó igéket, a főnevek többesszámát, az angol ábécét, valamint a hosszúság mértékegységek, az amerikai és angol űrmértékegységek és a hőmérséklet mértékegységek átváltási aloldalait. Ezek nem csupán fordításkor, de a mindennapi élet során is szükségesek lehetnek.

Amennyiben nem ismeretlen számodra a nemzetközi fonetikai ábécé, szótárunk a hanganyagok mellett a fonetikai jelölésekkel is segít az angol elsajátításában. A brit kiejtést UK, az amerikai kiejtést pedig US jelöléssel adtuk meg. Ha még nem ismered ezt a speciális jelölési rendszert és szívesen olvasnál róla részletesebben is, a nemzetközi fonetikai ábécé Wikipédia oldalán rengeteg érdekességet találsz.
Forrás: tkltrans

Javítás, kiegészítés: Kovács J. László dr.

Licenc: GPL2

DictZoneDictZone SzótárOnline szótárak
Legelo 33.Koka,HU2243