Blog (DictZone)

Érdekességek az angol királyi családról

DictZone


Királyi szavak

A történelem során a közemberek mindig is különcként tekintettek a nemesi, és a királyi családok tagjaira. Furcsa szokásaik olykor gúnyolódást, máskor pedig tiszteletet váltottak ki a társadalomban. Érdekes szóhasználatuk, amivel általában a felsőbbrendűségüket igyekeztek kihangsúlyozni, tökéletes példa erre.

Nincs ez másként a mai angol uralkodócsalád esetében sem. A következő bejegyzésünkben olyan szavakat mutatunk be, amelyeket egyáltalán nem hallani a Buckingham Palota falai között, illetve nem a hagyományos jelentéssel bírnak. Ha ti is kíváncsiak vagytok a királyi etikett szavaira, tartsatok velünk, és nézzétek meg a szavak jelentését a DictZone angol-magyar szótár lapjain.

Dinner vagyis vacsora

Ahogy szerte a világban a vacsora az angol családokban is az esti étkezést jelenti. A palotában a dinner szót azonban az olyan formális események megnevezésére használják, amelyeken külföldi államfőket, vagy más méltóságokat szoktak fogadni.

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb vacsoráját Donald Trump tiszteletére rendezték. Az újonnan megválasztott amerikai elnököt maga a királynő köszöntötte. Ez a dinner is a megszokott ceremónia szerint zajlott, aminek első felvonását a királyi család és Trump bevonulása nyitotta meg:

Dad és Mum

Amíg az angolok a szülőket hagyományosan apának (Dad) és anyának (Mum) hívják, addig a királyi család tagjai a Daddy (Daddy jelentése magyarul: apu) és a Mummy (Mummy jelentése magyarul: anyu) szavakat alkalmazzák.

A nyilvánosság előtt azonban csak nagyon ritkán becézgetik így a felmenőiket, ezért is volt annyira meglepő, amikor Károly herceg Erzsébet uralkodásának 60. évfordulóján Mummy-nak nevezte a királynőt. Anyu arckifejezését látva, döntsétek el ti, hogy ez a jelenet mennyire felelhetett meg a szigorú etikett szabályainak.

Dessert

A főétkezés után az emberek többsége szeret valamilyen édességet nassolni. Ilyenkor torták, sütemények és más különleges cukrászati termékek kerülnek az asztalokra.

A Royal Family tagjai sem vetik meg a finomságokat, ugyanakkor a palotában nem foglalkoznak olyan pórias dolgokkal, mint a desszertek elnevezése. Ezért minden édességet nemes egyszerűséggel csak puddingnak hívnak.

Érdekesség, hogy karácsony előtt a királynő rendszerint összehívja a palota dolgozóit és az ünnepségen Christmas puddinggal kedveskedik a vendégeknek. Ez a karácsonyi pudding az angolok speciális ünnepi desszertje, aminek mélyen gyökerező hagyományai vannak, így egyáltalán nem meglepő Erzsébet gesztusa.

Minden családnak saját receptúrája van, vagyis nincs két tökéletesen egyforma elkészítési mód. A sütit legalább annyira nagyra becsülik a szigetországban, mint nálunk a bejglit.

Tea

A teázás szerves része az angol kultúrának, az Egyesült Királyságban a kora esti étkezést hívják teázásnak. Természetesen a felsőbb osztály és a királyi család tagjai ebben is szeretnek különcködni.

A tea helyett ugyanis a supper elnevezést alkalmazzák, ami gyakorlatilag vacsorát jelent, csak előkelőbben kifejezve.

Toilet

Az angolok és a franciák évszázadokon keresztül háborúztak egymással és annak ellenére, hogy manapság már nem csörögnek a fegyverek, a szimpátia még nem igazán alakult ki a két nemzet között. És hogy mi köze ennek a toilethez?

Sok más szóhoz hasonlóan, ez is francia eredetű, ezért a Buckhingam Palotában nem illendő használni. Tehát, ha esetleg arra tévednétek, és rátok törne a szükség, keressétek helyette inkább a loo, vagy a lavatory helyiségeket.

Couch

Erzsébet királynőt és a családtagjait is gyakran fotózzák le valamilyen díványon üldögélve, ilyen módon vendégeket is szoktak fogadni.

Ha azt gondolnátok, hogy az alsóbb osztályokhoz hasonlóan ezt az ülőalkalmatosságot couch-nak nevezik, nagyot tévedtek. Mivel az előkelőségek nem társaloghatnak egyszerű kanapékon, minden couch-ot, ami a palotában található, szófának hívnak.

Perfume

A királyi családban a perfume szó sem számít előkelőnek, ezért a palotában minden illatszer scene. És hogy milyen parfümöket szeretnek? Kate Middleton az esküvőjén az IlluminumLondon angol márka tavaszias illatát választotta, ami ma 45 000 forint körül kapható. Diana hercegnő a nagy napon Houbiquant virágos parfümjét viselte, Erzsébet királynőről pedig köztudott, hogy rajong a L’Heure Bleue márka citrusos-fűszeres illatáért.