Blog (DictZone)

Még több érdekes angol rövidítés

DictZone


Még több érdekes angol rövidítés

Egy korábbi cikkünkben már bemutattunk számos érdekes angol rövidítést, a mostani bejegyzésben újabbakat nézünk meg. Ezekben is az a közös, hogy a mindennapokban anélkül használjuk őket, hogy elgondolkodnánk, honnan is erednek. Az angol szavak most is a DictZone angol szótár linkjeit tartalmazzák.

Rövidítések a latin nyelvből

A latin nyelv nagyon sok szóval járul hozzá az angol szókészlethez, nem csoda, hogy rövidítések egy része is a mára kihalt nyelvből származik:

AM/PM a latin ante meridiem (dél előtt) és post meridiem (dél után) kifejezések rövidítése, és az angol nyelvben máig ezzel jelzik az időpontokat. A 12AM jelenti az éjfélt, utána az 1AM az éjjel 1 órát, egészen 11AM-ig, ami délelőtt 11-nek felel meg. A dél már 12PM, a délután 1 az 1PM, egészen a 11PM-ig, ami este 11 órát, Európában 23 órát jelent.

AD az Anno Domini rövidítése, melynek jelentése a „mi Urunk éve”. Ma már inkább az időszámításunk szerint kifejezést értjük alatta. Magyarban használjuk az i.e. (időszámításunk előtt) és i.u. (időszámításunk után) megkülönböztetéseket is, mely sok helyen leváltotta a Kr.e. (Krisztus előtt) és Kr.u. (Krisztus után) elnevezéseket. Ez a vallássemleges kifejezés az angol nyelvben is fellelhető, ahol a BC (Before Christ – Krisztus előtt) kifejezést felváltotta a BCE (Before Common Era – kb. időszámításunk előtt).

e.g., magyarul például, amely a latin exampli gratia kifejezésből érkezett az angolba. Eredeti jelentése: a példa meg van mutatva, példa van adva.

etc, magyarul stb vagy satöbbi, mely a latin etcetera kifejezés rövidítése. Ez eredetileg azt jelentette, hogy és más dolgok vagy továbbiak. Érdekesség, hogy a magyarul ma is él az eccetera változat.

n.b. – nota bene, az olyan felhívások végére teszik oda, amely extra figyelmet igényel. Magyar jelentése figyelj jól, vésd eszedbe!

P.S. – post script, azaz utóirat, melyet a levél lezárása és aláírása után szoktunk oda biggyeszteni magyarul is.

Rövidítések az internet világából

Ha már a P.S.-ről volt szó, ez a rövidítés népszerű a számítástechnikában vagy informatikában is. Ott ugyanis az Adobe cég Photoshop nevű programját jelöli, de pontok nélkül, így: PS.

Ezen kívül számos rövidítés van, melyet gyakran használunk az IT és az internet területén is. A Wikipédia több ezret listáz, mi csak a legismertebbeket nézzük meg:

SEO – Search Engine Optimisation (keresőoptimalizálás)

WP – WordPress, a több millió weboldal által ingyenesen használt CMS (content management system – tartalomkezelő-rendszer). Az összes internetoldal 35%-a ezzel fut.

SERP – Search Engine Result Page (találati lista)

CTR – Click Through Rate (átkattintási arány)

CTA – Call to Action (cselekvésre ösztönző elem, kattintásra ösztönző elem)

ROI – Return of Investment (befektetésarányos megtérülés)

AMA – Ask me Anything (kérdezz tőlem bármit, de inkább a Reddit egyik hihetetlenül népszerű részét jelenti, ahol bárki, köztük híres emberek állnak ki a felhasználók elé, akiktől virtuálisan bármit lehet kérdezni)

FOMO – Fear of Missing Out (félelem, hogy kimaradunk valamiből)

GA – Google Analytics, a Google cég népszerű és ingyenes analitikai szolgáltatása

ToS – Terms of Service (Általános Felhasználási Feltételek – ÁSZF)

AI – Artifical Intelligence (mesterséges intelligencia)

DNS – Domain Name Server (domain névszerver)