Blog (DictZone)

Elgyörfipalisodott és más új szavak a COVID-19 árnyékában

DictZone


Újonnan megjelent angol és magyar szleng szavak a COVID-19 árnyékában

A koronavírus miatt bevezetett korlátozó intézkedések és a velük kapcsolatos közösségi élmények új szavak megszületését eredményezték. Az angol és magyar nyelv, a használóik humorérzéket is tükrözve, az elmúlt időszakban rengeteg friss kifejezéssel gyarapodott. A nyelvészek szerint a tömeges szóteremtést azok az ismeretlen karantén szituációk és életérzések indították el, amelyekre korábban nem léteztek megfelelő fogalmak. Bejegyzésünkben ezeket a szavakat és kifejezéseket mutatjuk be nektek, a DictZone angol-magyar szótár és a magyar-angol szótár megfelelő linkjeivel gazdagítva.

Karanténszavak az angol nyelvben

Ha rendszeresen használjátok az angol nyelvet, talán már magatok is találkoztatok a COVID-19 járványhoz köthető újkeletű szavakkal. A covidiot, a lockdown tache és hasonló kifejezések nem csak az élőnyelvben, de a közösségi média felületein is hihetetlen gyorsasággal terjednek. A profi és amatőr nyelvészek nem győzik feljegyzetelni az új szófordulatokat. Valószínűsíthető, hogy ezek egy része, a pandémia után végleg a feledés homályába vész majd, egyes kifejezések azonban akár hosszú évtizedekig fennmaradhatnak.

Quaranteam: Olyan emberek társaságát jelenti, akik együtt töltik a karantént. A szókapcsolat alatt elsősorban a közösen vállalt bezárkózást kell érteni, a quaranteam tagjai ugyanis segítik egymást az elszigeteltség okozta lelki panaszok leküzdésében.

Lockstalgia: Az elmúlt hónapok bezártságát nem mindenki élte meg drámai eseményként. Sokan nosztalgikus érzelmekkel tekintenek vissza azokra a hetekre, amikor a szeretteik körében, viszonylagos nyugalomban várhatták a korlátozások feloldását. A lockstalgia főként olyanoknál fordulható elő, akik előnyt láttak abban, hogy a karantén idején több időt tölthettek a családjukkal és nem okozott számukra feszültséget a négy fal közötti élet.

Lockdown tache: A kifejezés a pandémia alatt szándékosan megnövesztett szakállt jelöli. A divat elterjedésében egyes sztároknak is fontos szerep jutott, akik bátran mutatták meg a karantén idején elburjánzott arc szőrzetüket a nyilvánosság előtt.

Covidiot: A covidiot az a személy, aki semmilyen formában nem szeretné végrehajtani a hatóságok által javasolt óvintézkedéseket. Magasról tesz a higiénia elvárások és a biztonságos távolság betartására. A kifejezés valamikor március tájékán keletkezhetett, azóta viszont gyakran találkozni vele a közösségi felületeken.

Covideoparty: A COVID-19 alatt a hagyományos kapcsolattartási formák, kávéházi beszélgetések, közös mozizások, hétvégi partik szóba sem jöhettek. Az embereknek viszont ugyanúgy igényt tartottak a baráti összejövetelekre, mint a pandémia előtt. A találkák a valódi helyszínek helyett virtuális terekben zajlottak. A társaságok videópartikat tartottak, ahol együtt nézték meg a kedvenc sorozatuk következő részét, vagy egy-egy ital mellett kibeszélték a hét fontosabb eseményeit.

Coronacation: A korlátozások idején a kinti kikapcsolódást felváltották a benti szórakozási formák. A karanténban élő emberek valódi wellness hangulatot igyekeztek kialakítani az otthonaikban. A coronacation fogalma alá tartoznak az olyan kényeztető pillanatok, mint az esti habfürdő, vagy egy tisztító arcmaszk felhelyezése.

COVID cut: A kifejezés a karanténban töltött időszak első hajvágására és/vagy borotválkozására utal.

Coronaphobia: A koronavírustól való túlzó félelem. A koronafóbiások mindenhol vírust vizionálnak, kerülik a boltokat, és ha tehetik, mást kérnek meg a szükséges termékek megvásárlására. Olykor teljesen elzárják magukat a külvilágtól és nem hagyják el az otthonaikat.

Anti-masker: A maszk viselet körül a kezdetektől fogva éles viták bontakoztak ki. Azokat, akik ellenzik a maszk használatot és nem hisznek abban, hogy megvédené őket a vírusoktól, az angolok anti-maskereknek nevezik.

A 2020-as tavaszi COVID-19 szezon nagy slágere volt KAP Maradok. Itthon. című száma

Elgyőrfipalisodott, avagy a magyar karantén szleng megszületése

A COVID-19 megjelenése óta az amatőr nyelvújítók hazánkban is számtalan karantén kifejezéssel örvendeztettek meg minket. Ezekhez jönnek azok a szavak, amelyeket az angol nyelvből vettünk át. Ilyen például a fent már említett covidiot tükörfordítása, a covidinka. A magyar karanténszavak megalkotása mögött általában helyi sajátosságok állnak, így lett a maradj otthon kampány arcának számító Győrfi Pál nevéből újfajta szleng kifejezés.

Elgyőrfipalisodott: Ezt olyan személyre mondják, aki minden ismerősét az otthon maradásra buzdítja és a beszélgetései során folyamatosan a védekezés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Kenyérszűz: A COVID-19 terjedésével azok is fakanál után nyúltak, akik amúgy soha életükben nem tevékenykedtek még a konyhában. A kenyérsütés újra divatba jött, az emberek a felhalmozott élesztő készleteikből igyekeztek saját készítésű kenyereket kreálni. A kenyérszűz olyasvalaki, aki a járvány alatt kezdett el otthon kenyeret sütni.

Fotelvirologus: Az online térben már megszokott, hogy vannak emberek, akik minden témában szakértőnek hiszik magukat. Ez alól a koronavírus sem kivétel a fotelvirológusok számára. A kifejezés a fotel és a virológus szavak összevonásából származik és olyan személyekre utal, akik mindenféle képzettség nélkül okítják a társaikat. Nagyon sokszor hamis és félrevezető információkat terjesztenek, amelyekben amúgy maguk is hisznek.

Karantárs: A karantént együtt töltő emberek megnevezése. A szó jól jelzi, hogy egy-egy ismeretlen élethelyzet mennyire megköveteli az új kifejezések iránti társadalmi igényt. A magyarok ráadásul nagyon kreatívok tudnak lenni, ha szavak humoros összevonásáról van szó.

Covidmentesítés: Azokat a higiéniás szokásokat jelöli, amelyek segíthetnek megelőzni a betegséget. Ez lehet például egy kézmosás vagy a kézfertőtlenítő szer használata is.

Vécépapírkrízis: A szó valamikor kora tavasszal keletkezhetett, amikor a korlátozások bevezetésével az emberek tömegesen kezdték felvásárolni a boltok vécépapír készleteit. A vásárlók olykor versenyfutást rendeztek az utolsó csomagokért. Hasonló jelenség volt tapasztalható az élesztő körül is. Az élesztőpárbaj azt a szituációt vázolja fel, amikor a kenyérszüzek komoly párbajt vívtak az élesztőhiány idején. A pánikvásárlók pedig jelentős tartós élelmiszer készletektől fosztották meg az üzleteket.

Megkoronázódik: Ez a kifejezés azokra értendő, akik elkapták a koronavírust. Ha valakinek továbbadták, megkoronázták az illetőt.

Karantorna: A karanténban töltött napok és hetek során felértékelődött a mozgás szerepe. Az edzőtermek kiürültek, aki tehette, a saját otthonában próbálta pótolni a kimaradt testmozgásokat. A videómegosztó portálokon rengeteg lehetőség közül lehetett választani.

Koronababa: Olyan gyermek, aki a karantén idején született vagy fogant. Egyesek szerint a több otthonlét egyet jelent a bőséges gyermekáldással, mások viszont éppen a koronaválások megszaporodásától tartanak.

A fentiek még csak egy rövidebb merítést jelentenek a 2020. tavaszának korona vírusos időszakából. Az elkövetkezendő hónapok mutatják majd meg, hogy meddig marad velünk a betegség, és utána mennyi ideig használjuk majd a vadiúj szavakat. Keressétek meg ti is kedvenc szavaitokat a DictZone szótáraiban, ha pedig valamelyiket nem találjátok meg, ne habozzatok beküldeni őket!