Blog (DictZone)

Szóbeküldés az angol-magyar szótár és más oldalakra

DictZone


Hogyan kerülnek be a szavak a szótárakba?

Az angol, de a magyar és bármilyen más nyelv is folyamatosan újabb szavakkal gazdagszik, melyek aztán szépen lassan bekerülnek a különféle szótárakba és szógyűjteményekbe. De ki teszi be ezeket az új kifejezéseket a megfelelő helyekre, s ki dönti el, hogy valóban értelmes szavaknak számítanak?

A szótárszerkesztők folyamatosan figyelik az internetet és a nyomatatott kiadványokat, s amikor egy új szó széles körben felbukkan, utána járnak az eredetének. Először is, begyűjtik a lehető legtöbb említését, s felfedik, hol bukkant fel, mi a szövegkörnyezetének jelentése.

A következő lépésben ellenőrzik, hogy a teljesen különféle társadalmi háttérrel rendelkező emberek is használják-e az adott kifejezést, s ha igen, milyen módon. Végül pedig a szerkesztők ellenőrzik a listákat, s eldöntik, hogy az adott új szó bekerüljön-e a szótár következő kiadásába, vagy sem.

Szavak beküldése a DictZone angol-magyar szótár és más szótárak oldalaira

A DictZone online angol-magyar szótárnál szívesen vesszük a látogatóink szóbeküldéseit. Ezt te is többféleképpen megteheted. Ha olyan szót írsz be valamelyik szótárunkba, mely nem található meg benne, az oldalunk egy figyelmeztető szöveget ír ki:

Sajnos nincs találat! Kérlek, ha tudod, add meg a szó jelentését. Így segítesz más felhasználóknak is.

Itt nincs más teendőd, mint az általad keresett, a sor végén beszúrt szóra kattintani, és kitölteni a felbukkanó űrlapot. Ezen a képen épp azt látod, ahogy beküldjük az awesomesauce vadiúj angol szót a DictZone angol-magyar szótár beküldőjével, s javasoljuk hozzá a szupcsi jelentést.

Szóbeküldés a DictZone angol-magyar szótár űrlapjával

Te jobb magyar jelentést tudnál? Elég rákeresned az awesomesauce szóra az angol-magyar fordítóban, s a magyar jelentés mellett lévő lefelé mutató háromszögre kattintani. Itt háromféle lehetőség közül választhatsz. Javasolhatod az adott fordítás törlését, módosítását, vagy új jelentést is beküldhetsz.

Bármelyik opciót is választod, töltsd ki az űrlapot a megfelelő adatokkal, add meg a javaslatodhoz tartozó magyarázatot vagy forrást, majd az email címed. Az Adatvédelmi nyilatkozat elfogadása után pedig már be is küldheted az adott kifejezést módosítását vagy új jelentését. A beküldéseket természetesen ellenőrizzük mielőtt bekerülnének a szótárakba.

Ne habozz, küldj be te is egy új kifejezést DictZone-ba!