Blog (DictZone)

A magyarról angolra fordítás szünetére: Vicces angol kifejezések

DictZone


Kanapékrumpli és más vicces angol kifejezések

Az angol nyelv nagyon gazdag szókinccsel rendelkezik, így nem csoda, ha meglepő kifejezésekkel találkozhatunk. Ezek közül válogattunk most egy csokorra valót, melyekkel kicsit ki lehet kapcsolódni a magyarról angolra fordítás vagy az angol tanulás közben.

Cute aggression

A „cute aggression” magyar fordítása szó szerint „aranyos agresszió” vagy „cuki agresszió”, de persze nem ez a jelentése. Természetesen senki sem szeretné bátorítani az agresszorokat, így ezt a kifejezést akkor használják, amikor valaki olyan cuki dolgot lát, hogy a legszívesebben össze-vissza ölelgetné, vagy magához szorítaná.

Kiskutya labdával

Természetes, ha ilyen cuki kiskutya láttán elönti az embert a „cuki agresszió”

Ez a viselkedés kívülről is megfigyelhető, az emberek egy kisgyereket vagy aranyos kutyakölyköt látva, gyakran ökölbe szorítják a kezüket, és ellenállhatatlan késztetést éreznek a kicsi megcsipkedésére, vagy a kutya megdögönyözésére. Egyik dolog sem túl kellemes az elszenvedő fél számára..

A magyar nyelvben is fellelhető a cute aggression, jó példa erre az „olyan cuki vagy, hogy mindjárt megzabállak”.

Ze/Hir

A gendersemlegesség hozta létre ezt a két névmást, melyek egyre nagyobb teret hódítanak. Amikor nem akarjuk megmondani, hogy a beszélgetésünk tárgya nő vagy férfi, illetve, amikor ő kifejezetten egyiknek sem definiálja magát, akkor nem illik a klasszikus „he” (hímnemű ő) és „she” (nőnemű ő) szavakat használni.

My friend is 20 years old, ze is from London.

A he és she helyett lehet használni a semleges „ze” névmást, míg a him (hímnemű őt, hozzá) és a her (nőnemű őt, hozzá) gendersemleges változata a „hir”. Előfordulhat, hogy ez az egész most még furcsának tűnik, de az angol nyelv is fejlődik, és lehet, hogy ötven év múlva teljesen megszokottá válik a használatuk.

Az angol amúgy híres a polkorrektségéről, és számos kifejezésnek van már gendersemleges változata:

 • businessman, businesswoman (üzletember férfi, illetve nő) helyett business person (a person semleges, személyt jelent)
 • chairman, chairwoman (elnök úr, elnök asszony vagy elnök úrhölgy) helyett chair vagy chairperson
 • policeman, policewoman (rendőr, rendőrnő) helyett police officer (rendőr, de nem derül ki a neme)
 • steward, stewardess (a klasszikus légiutaskísérő kifejezés férfiakra, illetve nőkre) helyett flight attendant (légiutaskísérő, a nem meghatározása nélkül)
 • további példák olvashatók itt: https://en.wikipedia.org/wiki/Gender-neutral_language#Gender_indication

Bardolatry

A DictZone angol-magyar szótárban a Bardolatry jelentése magyarul Skapespeare-imádat. Ezt jobban nem is lehetne lefordítani, hiszen az angol szót tényleg azokra használják, aki már-már istenítik a rég elhunyt angol írót.

A kifejezés onnan ered, hogy William Shakespeare-t sokszor említik The Bard néven, ami magyarul bárdot jelent. Persze nem a hentesek munkaeszközére kell gondolni, hanem költőre, a bárdok ugyanis olyan vándorénekesek voltak, akik a saját költeményüket adták elő a közönségnek.

Boffola

A boffola jelentése magyarul a DictZone szótárában hahotázás, kasszadarab vagy nagysikerű bemondás, ezek a fordítások is jól mutatják, hogy nehéz egy-az-egyben visszaadni az angol nyelv szépségeit.

A boffola ugyanis olyan vicc, amely nagyon nagy tetszést arat:

 • If that was the wannabe comic's best boffola, he'd be well-advised not to quit his day job.

  Ha ez volt az egyszeri humorista legjobb vicce, akkor nagyon ajánlott neki nem otthagyni a mindennapi munkáját.

  Couch potato és mouse potato

  A „couch potato” és a „mouse potato” nem olyan speciális krumplifajtákat jelöl, melyek kanapé, illetve egér alakúak, hanem emberekre használják ezeket a kifejezéseket. A „couch potato” az a személy, aki sokat fetreng a tévé előtt, innen már nem nehéz eljutni a „mouse potato”-hoz, aki viszont éjjel-nappal a számítógép előtt ül.

  She is a real mouse potato and spends so much time online!

  Ő egy valódi kocka, és olyan sok időt tölt online!