Blog (DictZone)

Újabb gyakori angol családnevek

DictZone


A leggyakoribb angol családnevek II. rész

Egy korábbi bejegyzésünkben már megnéztük a leggyakoribb angol családneveket, most újabb 15-öt gyűjtöttük össze közülük. Ismét a DictZone angol-magyar szótárt vettük igénybe a jelentések megmagyarázásához, ahol ti is számos érdekességet találhattok.

Evans – 172000 ember

Ez a családnév az Evan keresztnév egy változata, mely a walesi nyelvből származik. Az Evan az angol John helyi megfelelője.

Evans családnevű ismert emberek: Chris Evans amerikai színész, Luke Ewans walesi színész, Maurice Evans angol színész, Gene Evans amerikai színész, Blair Evans ausztrál úszónő, Alex Evans angol színésznő, Troy Evans amerikai színész, Rupert Evans angol színész.

Thomas – 160000 ember

Angol és walesi név az Újszövetségből, Tamás a magyar megfelelője. Azért vált népszerűvé, mert Thomas Krisztus tanítványa volt.

Thomas családnevű ismert emberek: Kristin Scott Thomas angol színésznő, Antonia Thomas angol színésznő, Henry Thomas amerikai színész, az E.T. kisfiú főszereplője, B. J. Thomas amerikai énekes, Herb Thomas amerikai autóversenyző, Bruce Thomas angol zenész.

Johnson – 152000 ember

Itt ismét csak a son az árulkodó szótag, a név a son of John kifejezésből alakult ki, aminek magyar jelentése John fia. A John amúgy a héber Johanan (Yohanan) névből ered (Yohanan = Isten kegyes).

Johnson családnevű ismert emberek: Dwayne Johnson amerikai színész, wrestler, Magic Johnson amerikai kosárlabdázó, Lyndon B. Johnson, az USA 36. elnöke, Dakota Johnson amerikai színésznő, Brian Johnson angol zenész, az AC/DC tagja.

Roberts – 146000 ember

A Roberts az óangol Robert egy változata, a nevet még a normann hódítás terjesztette el.

Roberts családnevű ismert emberek: Emma Roberts amerikai színésznő, Eric Roberts amerikai színész, Craig Roberts walesi színész, Shawn Roberts kanadai színész, Marcus Roberts amerikai jazz zongorista, Julia Roberts amerikai színésznő.

Walker – 134000 ember

Bár a walker jelentése magyarul ma sétáló vagy gyalogos, régebben nem ezt a kifejezést takarta. A szó egy angol és skót foglalkozásnévből ered, ő volt a ványoló vagy nemezelő, aki a gyapjút csapkodta és nyomta össze, hogy összetömörödve tartósabb legyen. A folyamat a ruhaanyagok elkészítésének részeként rendkívül nehéz fizikai munkát jelentett, általában erős férfiak végezték.

Walker családnevű ismert emberek: Paul Walker amerikai színész, Kyle Walker angol focista, Scott Walker angol zenész, Hezekiah Walker amerikai gospel énekes, Lucy walker angol rendezőnő, David T. Walker amerikai zenész.

Wright – 130000 ember

A középangolból származó angol és skót foglalkozásnév, melyet különféle mesteremberekre használtak. Közülük is a legtöbbször az ácsokat vagy az asztalosokat nevezték wright-nak.

Wright családnevű ismert emberek: Bonnie Wright angol színésznő, Jeffrey Wright amerikai színész, Richard Wright angol zenész, Laura Wright amerikai színésznő, Joe Wright angol filmrendező, Orville és Wilbur Wright, az első repülőgép megalkotói, Brad Wright, kanadai producer, a Stargate SG-1 széria atyja.

Orville és Wilbur Wright
A Wringht testvérek alkották meg az egyik első működő repülőgépet.

Robinson – 128000 ember

A Robinson a son of Robin, azaz a Robin fia elnevezésből származik, a Robin pedig a Robert keresztnév módosult változatát takarja.

Robinson családnevű ismert emberek: Sugar Ray Robinson amerikai bokszoló, Anne Robinson angol tévés, Keith Robinson amerikai színész, Zuleikha Robinson angol színésznő, Tim Robinson amerikai színész, Fenton Robinson amerikai blues zenész.

Thompson – 128000 ember

Ez is valakinek a gyerekét jelölte, son of Tom, azaz Tom fia. Érdekesség, hogy az angoloknál a Thompson családnév az elterjedt, míg a skótoknál a p betű nélküli Thomson.

Thompson családnevű ismert emberek: Emma Thompson angol színésznő, Lea Thompson amerikai színésznő, Jenny Thompson amerikai úszónő, Jody Thompson kanadai színésznő, Jordan Thompson ausztrál teniszjátékos.