Blog (DictZone)

Gyakori angol családnevek

DictZone


A leggyakoribb angol családnevek

Ahogy a világ minden országában, úgy Angliában is sokan néhány nagyon gyakori családnevet viselnek. Ezek eredetét kutatva számos érdekességre lelhetünk, melyek bemutatásához most is a DictZone angol-magyar szótárt használtuk.

Az egyes családnevekhez olyan hírességeket is összegyűjtöttük, akiket Magyarországon is jól ismerhetünk.

Smith – 547000 ember

A smith jelentése kovács, így nem is csoda, hogy ez a családnév a középangolból származik. Akkoriban a fémmel dolgozó emberek gyakran kapták ezt a nevet, mely máig fennmaradt. Néhány kapcsolódó foglalkozásnevet érdemes is felsorolni:

 • auger-smith – fúrókészítő
 • blacksmith – patkolókovács
 • boilersmith – kazánkovács
 • coachsmith – bognár
 • coppersmith – rézműves
 • goldsmith – aranyműves
 • gunsmith – fegyverkovács
 • locksmith – lakatos
 • nail-smith – szegkovács
 • silversmith – ezüstműves
 • tinsmith – bádogos

Smith családnevű ismert emberek: Will Smith amerikai színész, Maggie Smith angol színésznő, Kevin Smith amerikai színész, Néma Bob alakítója, Adam Smith, skót közgazdász, a modern közgazdaságtan atyja.

Jones – 422000 ember

A Jones családnév is a középangolból ered, ez ugyanis a mai Jon keresztnév régi változata. Családnévként csak a 18. és 19. században terjedt el.

Jones családnevű ismert emberek: Tommy Lee Jones amerikai színész, Tom Jones walesi zenész, Brian Jones angol zenész, a The Rolling Stones egyik alapítója, Vinnie Jones angol színész, Chuck Jones amerikai rajzfilmes, a Kengyelfutó gyalogkakukk megalkotója.

Williams – 295000 ember

A William keresztnévből ered, amely szintén a középangol nyelvben alakult ki a német Willihelm átvételéből. A germán név jelentése nagyjából azt jelenti, hogy óhaj és védelem.

Williams családnevű ismert emberek: Robin Williams amerikai színész, Serene Williams amerikai teniszezőnő, Robbie Williams angol zenész, Maisie Williams angol színésznő, Arya Stark megformálója, Ike Williams profi bokszoló.

Taylor – 250000 ember

Ez a családnév is egy foglalkozást jelölt, ugyanis a középangol megfelelője a tailor szónak. A tailor jelentése magyarul szabó.

régi varrógép képaláírás

A Taylor családnév a középangol nyelv szabó foglalkozásnevéből ered.

Taylor családnevű ismert emberek: Elizabeth Taylor angol színésznő, Zachary Taylor, az USA 12. elnöke, Corey Taylor, a Slipknot énekese, Roger Taylor, a Duran Duran dobosa, Roger Meddows Taylor, a Queen dobosa, Tommy Taylor angol focista.

Davies – 215000 ember

Ez a családnév walesi eredetű és egész egyszerűen azt jelentette, hogy valaki Dafydd fia. A Dafydd’s vagy Dafydd’s son aztán az évszázadok során egyszerűsödött, és felvette mai alakját.

Davies családnevű ismert emberek: Hope Davis amerikai színésznő, Jim Davis amerikai színész, Jock Ewing megformálója, Don S. Davis amerikai színész, Julienne Davis amerikai színésznő.

Brown – 195000 ember

A brown magyarul barnát jelent, ez már jól mutatja, honnan is kaphatták ezt a nevet a viselői. Az angolok és a skótok így nevezték azokat, akik barna hajjal vagy barnásabb bőrrel rendelkeztek.

Brown családnevű ismert emberek: James Brown amerikai funk zenész, Melanie Brow angol énekes, Spice Girls, Dan Brown amerikai író, Bryan Brown ausztrál színész, Clifford Brown amerikai jazz zenész, Margaret Wise Brown amerikai írónő.

Wilson – 187000 ember

A Wilson családnév második szótagja ismét csak árulkodó lehet, mivel ez magyarul a fiút jelenti. A Wil pedig a William rövidülése, így a név jelentése son of William, William fia.

Wilson családnevű ismert emberek: Woodrow Wilson, az USA 28. elnöke, Owen Wilson amerikai színész, Ruth Wilson amerikai színésznő, Carl Wilson amerikai zenész, a Beach Boys alapítója, Harold Wilson angol miniszterelnök, Scott Wilson amerikai színész, A. N. Wilson angol író.