Blog (DictZone)

Mely nyelveket beszélik a legtöbben?

DictZone


Mely nyelveket beszélik a legtöbben a világon?

A magyar nyelvet nagyjából 12,6 millió ember beszéli anyanyelvi szinten, ezzel a képzeletbeli listán a 78. helyet szereznénk meg, közvetlenül az Indiában beszélt dakini, illetve a ruandai közé ékelődve. A top10-es lista tagjai azonban ennél sokkal több anyanyelvi beszélőt tudnak felmutatni, így ebben a bejegyzésben most őket mutatjuk be. Ahol lehet, a kapcsolódó DictZone szótárt is linkeljük.

10. Lahndi nyelv – 118 millió

A lahndit Pakisztánban beszélik, és főképp a nyugati pandzsáb nyelv tartozik alá. A keleti pandzsáb nyelv viszont nem, amit Indiában használnak, mivel a két változat még akkor vált el egymástól, amikor a britek elhagyták Indiát. Az ekkor kitört háborúban Pandzsáb kettészakadt, több millió embert kényszerítve a menekülésre. Idővel mindkét nyelv külön fejlődött tovább.

9. Japán nyelv – 128 millió

A 128 millió anyanyelvi beszélő többsége Japánban található, ezzel ez a nyelv az egyetlen, amelynek majdnem minden anyanyelvi használója egy viszonylag kis területen koncentrálódik. További, sokkal kisebb japán kolóniák találhatók az Egyesült Államokban, Brazíliában és a Fülöp-szigeteken.

DictZone japán-magyar szótár

8. Orosz nyelv – 153 millió

Az orosz nyelv a 8. legtöbb anyanyelvi beszélő által használt nyelv a világon, és méltán híres a szépségéről és a cirill betűk használatáról. Máig az ENSZ 6 hivatalos nyelvének egyike, és olyan írók alkottak rajta, mint Dosztojevszkij, Tolsztoj vagy Puskin.

DictZone orosz-magyar szótár

7. Portugál – 220 millió

Amikor a portugálok nekifogtak a tengerek meghódításának, talán még maguk sem gondolták volna, hogy egyszer több, mint 200 millióan beszélik majd a nyelvüket. A 15. századtól azonban a gyarmatosítók elvitték az összes földrészre, ahol sok esetben tovább fejlődött. Ma olyan helyeken beszélik, mint Brazília, Angola, Mozambik, Zöld-foki Köztársaság, Bissau-Guinea, São Tomé és Príncipe vagy Makaó.

DictZone portugál-magyar szótár

6. Bengáli – 228 millió

A britek Bengáliát is felosztották, Nyugat-Bengália ma India része, míg a keleti rész nagyjából a mai Banglades területét fedi le. Szerencsére a nyelvet nem érintette a politika, és máig egységes maradt. A bengálit beszélők számában a következő évszázadra duplázódást jósolnak a szakértők, miközben Banglades területének akár 15%-át is elöntheti a klímaváltozás miatt megemelkedő tengerszint.

5. Arab – 315 millió

Az arab nyelvet a szakértők szerint megközelítőleg 315 millióan beszélik, bár a számításokat nehezíti, hogy nagyok sokféle dialektust használnak egy soknemzetiségű területen. A hivatalos arab a Modern Standard Arabic változat, de például egy ománi vagy egy marokkói arab már alig érti meg egymást a helyi sajátosságok miatt.

DictZone arab-magyar szótár

4. Hindi – 341 millió

A hindi India 23 hivatalos nyelve közül a legnagyobb, de szakmai körökben sokan vitatják, hogy nem-e kellene a két jelentősen eltérő dialektusára osztani. Főleg a kontinensnyi ország északi részén és Pakisztánban beszélik. Dél-Indiában gyakori, hogy az angol a hivatali ügyintézés és az oktatás nyelve, melyet már többször le akartak cserélni a hindivel, ilyenkor azonban a központi kormányzat mindig a helyi lakosság komoly ellenállásába ütközött.

Nyitott szótár egy asztalon

3. Angol – 379 millió

Az angol világnyelv, de csak 379 millióan használják anyanyelvükként, míg további 750 millióan második nyelvként. Elterjedtségét annak is köszönheti, hogy az üzleti élet, a turizmus és a nemzetközi kapcsolatok lingua francája. Mivel más világnyelvekhez hasonlóan sokkal könnyebben megtanulható, és ott áll mögötte az Egyesült Államok dominanciája, a közöljövőben várhatóan továbbra is megtartja majd vezető szerepét.

DictZone angol-magyar szótár

2. Spanyol – 460 millió

A spanyol világnyelvvé válását is a felfedezések és gyarmatosítások kora hozta el, és a nyelv máig megőrizte vezető szerepét Közép- és Dél-Amerikában. Spanyolországban azonban nem mindenki tekint rá fő nyelvként, elég csak a katalánokra vagy baszkokra gondolni. Az Egyesült Államokban azonban épp robbanás következik be a spanyolul beszélők számában, akik között sokan anyanyelvként használják.

DictZone spanyol-magyar szótár

1. Kínai – 1,3 milliárd

A kínai nyelvet beszélik a világon a legtöbben, melyet a kínai hivatalos álláspont szerint különféle nyelvjárások alkotnak. A világ más részének szakértői ezzel nem értenek egyet, mivel a nyelvjárások közötti hatalmas eltérések miatt akár külön nyelvekről is beszélhetnék. Ha csak a legnagyobb nyelvjárást, a mandarint nézzük, azt is 920 millióan használják anyanyelvükként.

DictZone kínai-magyar szótár