Blog (DictZone)

Poliglottok - II. János Pál is 12 nyelven beszélt

DictZone


Mit jelent poliglottnak lenni és hogyan lehet valakiből többnyelvű?

A poliglottok azok az emberek, akik kettő vagy annál több idegen nyelvet beszélnek. Ezen belül nincs egységesen elfogadott szabály arra, hogy az adott nyelveket milyen szinten kell ismerni ahhoz, hogy valaki poliglottá válhasson.

Egyesek úgy gondolják, hogy csak az anyanyelvi tudás számít, mások viszont a társalgási szintet is elegendőnek tartják. Mi is inkább ebbe az irányba hajlunk, hiszen a nyelv lényege pont az, hogy kommunikálni tudjunk rajta és megértessük magunkat általa. A poliglottok többsége erre már néhány hét tanulás után képessé válik.

Angol tanulás angol szótár segítségével.

Híres magyar és külföldi poliglottok a történelemben

Valószínűleg sokan csodálkozva nézünk azokra az emberekre, akik több nyelven beszélnek. Azt gondoljuk, hogy különleges képességekkel rendelkeznek, pedig csupán szeretnek nyelveket tanulni és a szabadidejük nagy részét ennek szentelik.

Olykor érdemes egy kicsit nézelődnünk a legnagyobb videómegosztó platform tartalmai között is, hogy láthassuk, valójában milyen sok poliglott él körülöttünk a világban. Egy részük már kisgyermek kora óta változatos nyelvi környezetben töltötte mindennapjait, ezért könnyebben ragadtak rá az idegen szavak, de olyanok is szép számmal akadnak, akik felnőttfejjel váltak poliglottá. Sőt, némelyek idős korukban láttak hozzá a tanulásnak, bebizonyítva azt, hogy a nyelvek elsajátításához soha sincs késő.

Poliglottok szép számmal akadnak az egyetemes és a magyar történelemben is. Az egyik leghíresebb többnyelvű külföldi személy a nem régen szentté avatott II. János Pál pápa volt, aki tizenkét nyelven beszélt folyékonyan (lengyel, latin, olasz, spanyol, portugál, francia, angol, német, ukrán, szerb, szlovák és eszperantó nyelveken) és pápaként ezek közül kilencet aktívan is használt. A nyelvek elsajátítását saját hivatása részeként tekintette és bárhol járt a világban, a katolikus híveket szerette az anyanyelvükön keresztül megszólítani. A magyar nyelvet kifejezetten nehéznek tartotta, és csodálta a benne rejlő szépségeket.

A hazai poliglottok közül megemlíthetjük Kőrösi Csoma Sándor utazót és felfedezőt, aki 17 nyelvet ismert, vagy a nyelvész Vámbéry Ármint, aki 16 nyelven beszélt. Mellettük természetesen rengeteg magyar poliglott élt, akik kivétel nélkül, szenvedélyesen rajongtak a nyelvekért. Sokan közöttük szakmájuknak is ezt választották, hiszen fordítók és tolmácsok voltak.

Néhány nyelvtanulási tipp a napjainkban népszerű poliglottoktól

Manapság az internetnek köszönhetően rengeteg poliglottal találkozhatunk, akik saját példájukon keresztül másokat is inspirálnak. Nekik köszönhetően a 21. században újra trendivé vált nyelveket tanulni.

Az egyik nagy népszerűségnek örvendő poliglott Alex Rawlings, aki a világ minden táján tartott már előadásokat a nyelvtanulás módszereiről. Egy ideig Magyarországon is élt, számtalan videót készítve arról, hogyan tanult meg anyanyelvünkön beszélni. A legmeglepőbb a tökéletes kiejtése, amire minden egyes nyelv elsajátításakor különösen figyel.

Alex kétféle módszerrel tanul. Egyrészt minden lehetőséget megragad a beszélgetésre, másrészt pedig napi több órát szentel a grammatika megismerésére. A nyelvtanon belül az általánosságok megértésére törekszik, amelyek meghatározzák a nyelv működését. A magyar nyelven belül ilyen például a ragozás.

Egy másik kedvelt poliglott, Lindie Botes szerint senki számára nincs lehetetlen. Bármennyi nyelvet megismerhetünk, ha kellőképpen elhivatottak és kitartók vagyunk. Mindezt akár egy időben is megtehetjük, de fontos, hogy minden nyelvre hagyjunk elég időt magunknak és lehetőleg egy nyelvcsaládba tartozó nyelveket tanuljunk. Ezek grammatikája ugyanis általában hasonló.

Lindie szerint nem gond, ha beszéd közben hibákat ejtünk, de mindenképpen próbáljunk meg rendszeresen kommunikálni a választott nyelveken, mert ezzel erősíthetjük a legjobban a tudásunkat.

Alexhez hasonlóan, a szokások kialakításában hisz, vagyis, ha valaki úgy dönt, hogy poliglottá szeretne válni, minden nap ragaszkodnia kell a tanuláshoz.

Ez a legtöbb poliglott számára magától értetődő dolog, mivel gyakorlatilag nem csupán hobbiként, hanem valódi életcélként tekintenek a nyelvek megismerésére.

Online szótárak

A DictZone oldalain több, mint 90 szótárt találsz, így, ha te is nyelveket tanulnál, használd nyugodtan ezeket az ingyenes segítségeket. Legyen szó a nagyobb, vagy a kisebb nyelvekről, az online szótárainkban biztosan nem fogsz csalódni.

A szótáraink listáját itt találod: DictZone szótárak