Blog (DictZone)

Angol húsvéti kifejezések és szokások

DictZone


Angol húsvéti kifejezések és szokások

A húsvét a keresztény kultúrkör egyik legfontosabb ünnepe, a Biblia szerint Jézus Krisztus harmadnap feltámadt a halálból, hogy megszabadítsa az embereket a bűneik alól. Etimológiai szempontból az angol Easter szó valószínűleg egy pogány istennő, Eostre nevéből származik, aki a tavaszt jelképezte a régen élt emberek hitvilágában.

Ebben a bejegyzésben áttekintjük a húsvéthoz köthető legfontosabb angol kifejezéseket, és az ünnepi szokásokba is betekintést nyújtunk. A legfontosabb kifejezéseket linkeltük is a DictZone angol-magyar szótár oldalairól.

Húsvéti szótár

Az angolban, a magyar nyelvhez hasonlóan a legtöbb húsvéti kifejezés az ünnep különféle időszakait jelöli.

Shrove Tuesday: A böjtöt megelőző Húshagyó kedd elnevezése, a franciák találóan kövér keddnek is hívják.

Angliában palacsinta napot vagyis Pancake Day-t tartanak ilyenkor. Ennek eredete néhány száz évre nyúlik vissza. Állítólag ezen a napon egy kisvárosban élő asszony palacsintát készített, de sütés közben álomba merült. Csak akkor tért magához, amikor a misére szólító harangok megkondultak. Szegény nő a nagy sietség közepette a sütővel a kezében rohant a templomba.

Ash Wednesday: Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete. Az emberek templomba mennek, ahol a pap hamuból keresztet formáz a homlokukra, emlékeztetve őket a földi életmúlandóságára.
„Emlékezz ember, por vagy és porrá leszel.”

A modern korban egészen rendhagyó böjti fogadalmakat szoktak tenni az angolok, például negyven napra felhagynak az alkohollal, a dohányzással és egyéb káros szenvedélyeikkel.

Palm Sunday: Virágvasárnap, amely arra a bibliai jelenetre épül, amikor Jézus egy szamár hátán bevonult Jeruzsálembe.

Holy Thursday: Nagycsütörtök, az utolsó vacsora emléknapja. Angliában ehhez a naphoz igazán különleges szokás kötődik. Az 1700-as évekig a királyok, Jézus példáját követve a szegény sorból származó emberek lábát mosták. A későbbi századokban ezt a hagyományt felváltotta a Maundy Money, vagyis a pénzosztás, amelyet két évente még a mai napig megtartanak a Westminster Apátságban. A kihagyott években a királynő a pénzt a katedrálisoknak adományozza.

Good Friday: Nagypéntek. Jézus Krisztus keresztre feszítésének a napja, amikor Angliában jellegzetes zsemléket készítenek. A Hot Cross Bun egy szomorú eseményt ölel fel. A történet szerint egy asszony tengerész fia ilyen zsemlét szeretett volna kérni az anyjától Nagypéntekre, arra a napra,amikor hazatér. A férfi azonban örökre a tengeren veszett, de attól az évtől fogva a gyászoló anya minden Nagypénteken elkészítette a fia kedvencét.

Easter Sunday: Húsvét vasárnap. Ezen a napon az angolok családi összejöveteleket tartanak és húsvéti tojásokkal ajándékozzák meg egymást.

Egy érdekes szokás is kötődik ehhez a vasárnaphoz. Régen, a mise előtt a hölgyek színes virágokkal díszített kalapokat készítettek, amelyeket a szertartáson viseltek. Később a kalapok a nem túl vallásos nők körében is elterjedtek. Napjainkban pedig már a gyerekek is szorgosan gyártják maguknak a fejfedőket, mint a hétfői felvonulások fontos kellékeit.

Easter Monday: Munkaszüneti nap Angliában, amikor sokan kelnek útra. Sporteseményeket és felvonulásokat szoktak ilyenkor tartani.

Morris Dance: Ez egy ősi tánc, amelyet a kereszténység megjelenése előtt a tavaszköszöntésére jártak el a férfiak. Az öltözetük napjainkban is tradicionális, fehér inget, nadrágot, piros selyemövet és virágkalapot vesznek fel.

Cadbury egg: Valószínűleg kevesen tudják csak, hogy a világ első csokitojásait az angolok kezdték el gyártani a 19. század végén. A Cadbury gyár azóta híressé vált a krémmel töltött finomságáról. A hagyományos Cadbury Creme Egg egy angol asztaláról sem hiányozhat húsvét tájékán, de Szilveszterkor is szívesen fogyasztják. Friss adatok szerint évente körülbelül 200 millió darabot pusztítanak el belőle.

A Cadburry egg belülről

A rajongásukat viszont nem csak a számadatok jelzik. Néhány évvel ezelőtt,amikor a cég önkényesen megváltoztatta a tojást borító massza összetételét,össznépi felkelés robbant ki. Petíciókat indítottak, Facebook csoportokat szerveztek, és újságok hasábjain foglalkoztak a kérdéssel.