Blog (DictZone)

A sztárok is angolul tanulnak

DictZone


Sztárok, akiknek szintén meg kellett tanulniuk az angol nyelvet

Az angol nyelv tanulása közben gyakran elfelejtjük, hogy a nehézségeken másoknak is át kellett lendülniük a magabiztos tudás érdekében. Igaz ez a toplistás celebekre is, akik közül jó néhányan nem angol anyanyelvűként látták meg a napvilágot. Ebben a bejegyzésben közülük válogattunk, hogy a DictZone angol szótár mellett ez is adjon egy kis segítséget az idegennyelv tanulásához.

Mila Kunis

Mila Kunis a Szovjetunióban, az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaságban született 1983. augusztus 14-én, és kisgyermekként csak oroszul beszélt. A családja azonban 1991-ben az Egyesült Államokba költözött, ott kapott kisebb szerepeket, először csak az iskolai színjátszókörben, majd reklámokban, végül számos sorozatban és filmben.

Mila már a második napján beiratkozott az egyik általános iskolába, de az első évben idegen volt számára a kultúra, nem ismert egyetlen szót sem angolul, úgy érezte, hogy süket és vak egy új helyen. Aztán persze megtanult a nyelvet, és ma már sokak által kedvelt színésznőnek számít.

Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger 1947. július 30-án született az ausztriai Thal városában, ahol ma is csupán kétezer ember él. A családja olyan szegény volt, hogy a színész máig gyakran megemlíti gyerekkora egyik fénypontját, az első hűtő megvásárlását.

A sport mindig is fontos volt az életében, 14 évesen azonban a testépítésre váltott a fociról, és 17 éves korától már versenyekre járt. 1966-ban egy londoni versenyen figyelt rá egy edző, aki lehetővé tette neki az Angliában történő letelepedést. Ez adta az első lökést a számára az angol nyelv elsajátítására, amit akkoriban egyáltalán nem beszélt. Az 1968-as USÁ-ba költözésekor még mindig csak alapszinten ismerte a nyelvet, és a főiskolai tanulmányai alatt is intenzív angol tanfolyamokra járt.

A testépítéssel párhuzamosan beindult filmkarrierje is, és a Terminátor című filmmel véglegesen berobbant Hollywoodba. Kalifornia 38. kormányzójaként 2003 és 2011 között pedig azt is megmutatta, hogy külföldiként, angolt tanulva milyen sokra is viheti egy osztrák vidéki kissrác.

Arnold Schwarzenegger csillagja a Hollywood Walk of Fame-en
Egy osztrák vidéki kisvárostól a hollywoodi Walk of Fame-ig

Enrique Iglesias

Enrique Iglesias 1975. május 8-án született Madridban, Julio Iglesias énekes fiaként. Spanyolországban nevelkedett egészen 1981-ig, amikor nagyapját elrabolta a baszk ETA. Ekkor apja már Amerikában élt az élettársával, és Enrique és bátyja hozzá költözött, hogy nagyobb biztonságban lehessen.

Enrique gyorsan megtanult angolul, és úgy döntött, énekes lesz. Nem akart édesapja nevével érvényesülni, ezért álnéven, a dadájától kölcsönkért pénzen adta ki első demókazettáját, spanyol és 2 angol dallal. Később Kanadába költözött, ahol 1995-be kijött első sikerével, a Si Tu Te Vas című számmal.

Az 1990-es évek végén már angol dalaival is sikert aratott, és máig az egyik legkedveltebb latino énekesnek számít világszerte.

Milla Jovovich

Milla Jovovich Kijevben született 1975. december 17-én, ami akkor még szintén a Szovjetunióhoz tartozott. Édesanyja már az ismertebb orosz színésznők közé tartozott, édesapja pedig egy szerb származású doktor volt, innen jött az egzotikus hangzású vezetéknév.

A család 1980-ban elhagyta a Szovjetuniót, és Londonban telepedett le, majd hét hónappal később Los Angeles-be tette át a székhelyét. Itt a szülők elváltak, Milla az anyjával maradt, aki angoltudás hiányában sikertelenül próbált elhelyezkedni színésznőként. Végül takarítónőként kereste kenyerét, ami elég ösztökélést adott a lányának a nyelv elsajátításához.

Milla egy los angelesi iskolába járva mindössze három hónap alatt folyékonyan megtanult angolul, ahol osztálytásai ruszki kémnek és komcsinak nevezték, és sohasem fogadták be igazán. Kilenc évesen modellkedni kezdett, a hetedik osztályból pedig már ki is maradt, mivel beindult karrierje.

1994-ben, 19 évesen kapta meg az amerikai állampolgárságát, azóta pedig olyan filmekben bizonyította tudását, mint Az ötödik elem (1997), A Kaptár első (2002), második (2004), harmadik (2007), negyedik (2012) és ötödik része (2017), illetve a Hellboy (2019).