Blog (DictZone)

10 érdekes látnivaló Szlovákiából

DictZone


10 látnivaló Szlovákiából

Ebben a bejegyzésben 10 népszerű látnivalót gyűjtöttünk össze Szlovákiából, melyek mind hatalmas népszerűségnek örvendenek a turisták körében. A gyűjteményt a DictZone magyar-szlovák szótár linkjeivel gazdagítottuk, hogy a kultúra mellett a nyelvtanulásnak is hódoljunk.

A 10 népszerű turisztikai célpont

Lőcsén található a világ legmagasabb fából készült gótikus oltára, amely St. Jakub tiszteletére épült. 19 méteres magasságával már messziről látható, 2012 és 2015 között pedig átfogó felújításon esett át. A tervek szerint a következő 100 évben így nem lesz szüksége nagyobb renoválására.

Szintén Szlovákiában tekinthető meg az az egyedi gejzír, amihez hasonlók csak Izlandon találhatók. Átlagosan másfél naponta tör ki, ilyenkor vízsugarát 15 méter magasságig is fellövi.

Hatalmas kincset találtak kassai építkezések során, ahol 3000 aranyérmére, két méteres aranyláncokra és medálokra leltek a 17. századból. Napjainkban a Vychodoslovenske múzeumban tekinthető meg a leletegyüttes.

A világ két, egymáshoz legközelebb eső fővárosa Pozsony és Bécs, egymástól mindössze 60 kilométerre vannak. Ez alig egy órányi utazás, hogy két teljesen más hangulatú világot tekinthessünk meg akár egyetlen nap. A turisták ezt ki is használják, gyakran hirdetnek a számukra dupla városnézést, hogy aztán a következő nap tovább utazzanak Prága vagy Budapest irányába.

Az saját sziklát kapott az országban, legalább is a helyiek így nevezik azt a gombaalakú képződményt, amit a turisták Zólyombúcs község közelében tekinthetnek meg. A képződményben egy ököl alakú szikladarab csatlakozik egy keskenyebb támasztékhoz, rögtön a hegyoldalban futó ösvény szélén. A csodás környéket imádják a látogatók, mivel nagyon szép képek lőhetők itt.

A világ legmagasabb lószobra szintén Szlovákiában látható, a somorjai pláza előtti téren. A hatalmas lovat futás közben ábrázolták, és majdnem 9 méterre magasodik fel. Súlya megközelíti a 20 tonnát.

Északi szomszédunk híres a fából készült templomairól is, melyek egyetlen szög nélkül készültek el, és szereplenek az UNESCO Világörökségi listáján. A legismertebb templom az 1500 környékén épült, és Assisi Szent Ferenc nevét viseli, Hervatov mellett található.

fából készült templom a szlovák Kárpátokban
Az egyik csodás fatemplom a szlovák Kárpátokban

Szintén fából készült az ország legnagyobb betleheme is, mely 8,5 méteres magasságával és mozgó elemeivel igazán csodálatos. Az 1980-tól 18 évig készített alkotás a mindössze 1200 fős Frivalnádas községben tekinthető meg, a Születés Házának emeletén.

Érdemes felkeresni az alig száz ember által lakott Csicsmányt is, melyet már az 1200-as évekből említenek írásos források. Napjainkban védett falunak számít, mivel feketére festett, fehérrel díszitett faházai a népi építészet utolsó fennmaradt emlékei.

A Vöröskői várnak magyar vonatkozása is van, területét ugyanis III. Béla király ajándékozta oda lányának és férjének, I. Ottokár cseh királynak. A királyné férje halála után emeltette a várat, mely alatt ma Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű katakombahálózata található.