Latin-Angol szótár

/

Angol-Latin szótár

Latin-Angol szótár – 84 386 jelentéspár, kifejezés és példamondat

Ez itt a DictZone hangos, online latin-angol szótár.

Kíváncsi vagy egy angol szó vagy mondat latin jelentésére?
Itt jó helyen jársz!

A DictZone latin-angol szótárban jelenleg több mint 80 000 jelentéspárt, kifejezést és példamondatot találsz, és ez a szám folyamatosan nő.

Hogyan keressünk a DictZone latin-angol szótárban?

A lefordítandó szót (kifejezést) az oldal tetején megjelenő keresőmezőbe kell beírni.
Már a beírás kezdetétől a szótár folyamatosan felajánl keresési lehetőségeket, a EN angol, a LA latin jelentést jelöl. Az ezekből kiválasztottra vagy a keresés ikonra kattintva jelenik meg a kívánt fordítás.

Javasoljuk, hogy előbb válaszd ki a lefordítandó szó » fordítás irányt.
A keresési irányt a keresőmező előtti irányjelzőre ( » ) kattintva lehet megváltoztatni.

Szótárunkban a szavaknál feltüntettük a szófajt, és tele négyzetek jelölik az adott szópár fordítási gyakoriságát.

A megtalált jelentésre kattintva visszafelé is kereshetsz.

latin-angol szótár kiegészítő funkciók

Előfordulhat, hogy szeretnéd megtudni egy már korábban keresett angol vagy latin szó jelentését. Ebben az esetben kattints a lap jobb oldalán felül megjelent keresési előzmények megfelelő elemére és újra megjelenik az, amit eredetileg kerestél és már megtaláltál. Itt az utolsó 10 keresésedet találod meg. Ezek a gépeden tárolódnak (max. 10 keresés), ezért elveszhetnek (pl. újratelepítésnél).

Érdekel egy szó kiejtése? A DictZone szótárakban meghallgathatod a kiejtést, csak a szavak / kifejezések előtti hangszóró ikonra kell kattintanod.

Bizonyára hasznos segítség a találatok után megjelenő további keresési lehetőségek a Google, Wikipedia és Wiktionary keresők. A szótár angol oldalán kiválasztottra kattintva automatikusan angol, a latin oldalon kiválasztottra kattintva latin találatok jelennek meg.

A latin nyelvről

Bár a latin nyelvet holt nyelvnek tekintjük, mert nem változik már, ma is sok helyen használják. Többek között a Vatikán hivatalos nyelve is. Az ókori Itália Latium nevű tartományának nyelve volt eredetileg, innen van a neve is. Sok latin szó beépült a mai nyelvekbe is. Az angolban is jelentős számú latin eredetű szó található. Az ókori Róma hiatalos nyelve volt. Ma is tovább él a leszármazott nyelvekben is, amik főleg az ókori Róma területén találhatóak: Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Portugália, Románia.

Ma is élnek még és sokszor használjuk a római számokat.

A latin nyelvtanról magyarul is olvashatsz a Dictzone oldalain: latin nyelvi alapok

Latin ABC

A latin ABC egyes forrsáok szerint az etruszk íráson alapul. Ami nagyon hasonlít a székely–magyar rovásírásra.

A latin ábécé 21 betűből áll. Ezek a következők: A, B, C, D, E, F, Z, H, I, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, V, X. A "Z" és "S" betű között jelentéktelen volt az eltérés, ezért még az ókorban kihagyták az ábécéből.

A DictZone oldalain a latinon kívül más nyelvek (többek között angol francia, angol német, angol spanyol, angol olasz, angol orosz) is elérhetőek.

Sikeres keresést és hasznos böngészést kíván a latin-angol szótárban
a DictZone


Forrás: latin-angol-latin szótár készítette Colonel William A. Whitaker (1936-2010) - ezer hála az egy életen át tartó munkájáért.

DictZoneDictZone SzótárOnline szótárak
Legelo 33.Koka,HU2243